Over A/B

Mijn reportages en interviews staan in kranten en tijdschriften, interne bedrijfsbladen, (relatie)magazine en brochures. Voor het grootste deel print dus. Maar online ben ik er ook, zoals op de sites van Buro Scanbrit, SNP Natuurreizen en Vogelbescherming. En in het bos! Op de Veluwe bijvoorbeeld zijn mijn teksten en foto’s in het wild te vinden op informatiepanelen in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

Voor de afwisseling maak ik graag zo nu en dan een persbericht, een stevig beleidsverhaal of – waarom ook niet – een manifest. Ook eindredactie en correctiewerk doe ik met plezier. Lekker de puntjes op de i zetten.

In 2010 publiceerde ik twee boeken: Friesland – 200 plekken die je echt gezien moet hebben en Oogst! over biologisch boeren. Beide werden uitgegeven door Terra Lannoo.

Mijn uitvalsbasis is Sneek, maar ik ga graag waar mijn opdrachtgevers me naartoe sturen of waar mijn nieuwsgierigheid me brengt. Vaak is dat het waddengebied, mijn grote liefde. Als bestuurslid ben ik actief voor de stichting Over ’t Wad, die een platform biedt voor debat en dialoog over voor het gebied relevante onderwerpen – denk aan natuur, recreatie, cultuur, energie. Het kan haast geen toeval zijn dat ik gek ben op water, wolken en vuurtorens.

Dit zeggen wij over A/B

“Een Bergfeldje? Daar zeg ik niet snel ‘nee’ tegen. Goed geschreven, lekker te lezen, de interesse voor de natuur druipt ervanaf. En altijd op tijd geleverd. Wat wil een mens nog meer?”
Jeroen den Blijker, chef redactie Duurzaamheid & Natuur, Trouw


“Samen met Annemarie maakte ik voor Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat een brochure over de Rottums. Dat werkte als een tierelier; er is een prachtige brochure opgeleverd. Annemarie is zeer betrokken, consciëntieus, professioneel en bovendien schrijft ze heel goed. Ze kan een journalistieke houding goed combineren met het schrijven voor een specifieke doelgroep. Haar enthousiasme en kennis van en liefde voor het waddengebied is een fijne extra. Ik kan haar van harte aanbevelen.”
Annelies van der Goot, adviseur communicatie Staatsbosbeheer voor Fryslân en de Wadden


“Annemarie is meer dan alleen een fijne reisjournaliste; nieuwsgierig, volhardend en met een fijne pen maakt ze van diverse onderwerpen mooie en complete producties.”
Cecile van Dijck, manager Reportage Margriet


“Artikelen van Annemarie Bergfeld in het WADDENmagazine leveren altijd positieve reacties op. Het is prettig met haar samen te werken. Ze denkt mee over de invalshoek van artikelen, levert op tijd en maakt op verzoek ook nog prachtige foto’s bij haar zeer leesbare teksten.”
Hans Revier, hoofdredacteur WADDENmagazine


“Werken met freelancer Annemarie Bergfeld vinden wij heel plezierig. Ze heeft een mooie, frisse pen, is nieuwsgierig naar alles en iedereen en erg precies. Haar standplaats Friesland heeft voor ons als landelijke krant alleen maar voordelen: een andere blik, andere mensen en vergezichten dan vanuit die eeuwige Randstad.”
Andrea Bosman, chef zaterdagmagazine Tijd, Trouw


“Ik heb in 2019 met Annemarie gewerkt aan de ontwikkeling van het Manifest Lauwerskust. Ze heeft daarbij heel goed en kernachtig de ambities voor de toekomst verwoord. In gewonemensentaal en op een persoonlijke manier zonder de essentie te verliezen. Dat doet ze heel goed.”
Jeroen van Herk, Programma naar een Rijke Waddenzee


“Annemarie heeft al een aantal reisverhalen voor Zin gemaakt, en naar volle tevredenheid onzerzijds. Helder geschreven in de juiste toon, met goede fotografie. Ze denkt mee over de insteek, komt met goede suggesties en is flexibel. Fijn om mee samen te werken!”
Sandra Kottman, reiscoördinator Zin


“Annemarie schrijft al een aantal jaren artikelen voor ons natuurmagazine en voert voor een deel ook de eindredactie uit. Haar schrijfstijl is toegankelijk en levendig, haar artikelen zijn altijd boeiend om te lezen. Ze heeft veel natuurkennis in huis, schakelt snel en is kritisch op een positieve en constructieve manier. Daarnaast is ze een zeer ervaren, kundige en professionele eindredacteur. Dat alles maakt het heel prettig samenwerken.”
Inge Plaatsman, hoofdredacteur magazine Landschap Noord-Holland


“Annemarie is van vele markten thuis, ze maakt verrassende interviews en reportages, goed geschreven en (ook niet onbelangrijk) tijdig en volgens afspraak.”
Roel Snijder, chef bijlagen Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant


“Al vanaf het begin van onze samenwerking voor Roots (en later ook Seasons) wist ik dat ik met een gedreven schrijfster met liefde voor het vak van doen had. Annemarie denkt altijd graag mee om mooie producties voor de titels te maken. Daarnaast heeft zij een heel fijn pennetje en weet ze de juiste toon te raken, waardoor haar artikelen als een trein lezen.”
Fanny Glazenburg, hoofdredacteur Roots en Seasons


 “Annemarie schrijft al jaren naar volle tevredenheid voor Staatsbosbeheer. Ze is een flexibele tekstschrijver die met ons meedenkt en elk onderwerp tackelt, van human interest tot beleidstekst. Haar teksten zijn altijd goed en sluiten perfect aan bij onze tone of voice.”
Wibo Kosters, bladcoördinator bij Staatsbosbeheer


“Met Annemarie werk je heel gemakkelijk samen en dat begint al bij het eerste contact: vriendelijk, open en eerlijk. Ze is een creatieve en ervaren journaliste die voor ons vlot leesbare teksten maakt waarin de mens centraal staat. Eigenlijk is Annemarie in staat om met haar pen een complex verhaal in duidelijke beelden uit te drukken. En haar brede palet aan opdrachtgevers maakt dat je haar tegenkomt in allerlei hoeken van de media.”
Janneke Stokroos, communicatieadviseur Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij